International Field Trip to Capetown, South Africa: Culture meets Digitalisation

digital

Studierende aus dem Studiengang Informationsmanagement und Unternehmenskommunikation (IMUK) reisten vom 17.-25. November 2018 im Rahmen einer Exkursion nach Kapstadt, Südafrika, an die University of the Western Cape (UWC). Gemeinsam mit UWC-Studierenden wurde ein einwöchiges Projekt zum kulturellen Erbe Südafrikas durchgeführt.

Ziel war es, Prototypen zu entwickeln, die Schulkindern das Leben und die Anti-Apartheid-Bewegung des charismatischen Führers Nelson Mandela verständlich machen sollten. Die Herausforderung bestand darin, die Fakten, aber auch die starken Emotionen im Kampf für Freiheit und Gleichheit in digitalen Formaten abzubilden. Die Studierenden konnten hierzu auf die weltberühmten Mayibuye-Archive zugreifen, die nach Ende der Apartheid von London an die UWC transferiert wurden. Die Archive dokumentieren in Briefen, Zeitungsartikeln oder auf Kassettentapes das Leid, das verfolgte Menschen von 1940 bis 1990 im Rassenkampf erlebten.

Zudem besuchten die Studierenden die Gefängnisinsel Robben Island, wo Nelson Mandela u. a. 27 Jahre in Haft verbrachte, bevor er 1994 Präsident Südafrikas wurde. Alle Studierenden zeigten sich nach einer arbeitsintensiven Woche tief beeindruckt von den Erlebnissen der Woche.
Sehr zufrieden mit den Ergebnissen waren auch die Planer der Woche, Prof. Dr. Olaf Jacob und Prof. Dr. Claudia Kocian-Dirr, ebenso wie Prof. Dr. Dany Meyer, die die Woche durch ihre Expertise bereicherte.

As part of an excursion from 17 to 25 November 2015, students in the study course Information Management and Corporate Communications (IMUK) travelled to Cape Town in South Africa, to the University of the Western Cape (UWC).

Students worked together with UWC students on a one-week project on the topic of South Africa’s cultural heritage. The aim was to develop prototypes which would help schoolchildren to understand the life and anti-apartheid movement of the charismatic leader, Nelson Mandela.

The challenge lay in digitally communicating the facts together with the strong emotions of the struggle for freedom and equality.

For this, students were able to consult the world famous Mayibuye archives which, after the end of apartheid, were transferred from London to the UWC; this archive documents the suffering of those persecuted in the racial conflict between 1940 and 1990 in letters, press articles and cassette tapes.

Students also visited Robben Island where Nelson Mandela was imprisoned for 27 years before he became president of South Africa in 1994.

All the students were deeply impressed by their experiences during a work-intensive week.

Those who planned the week – Prof. Dr. Olaf Jacob and Prof. Dr. Claudia Kocian-Dirr, – as well as Prof. Dr. Dany Meyer, who enriched the week through her expertise, were extremely pleased with the results.

• CourseField Trip Capetown, IMUK
  • SemesterWinter Semester 2018/19
  • LecturerProf. Dr. Claudia Kocian-Dirr; Prof. Dr. Dany Meyer
  • Created byLesle Arendse, Leonie Bär, Isabel Berktold, Valerie Brack, Max Buchenscheit, Tsitsi Chovani, Natalie Hafner, Tahir Hufkie, Lindokuhle Lee Jikijela, Sibongole Khumalo, Desiree Konrad, Leonie Maslowski, Tebogo Matome, Afika Ntaba, Casandara Ndinise, Xolani Ramonyai, Samira Roll, Kevin Schlotz, Julia Schörkhuber, Manase Taruvinga, Tevin Tawaba, Dennis Waberowski